Showcase: Secret Village

HARTJE AMSTERDAM

Secret Village ligt op de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat en zijstraten ten westen van de Vijzelstraat, in hartje centrum. Deze plek is het springlevende voorbeeld van Amsterdam als veelzijdige, open en avontuurlijke stad. Ook is het een plek waar veel stakeholders bij elkaar komen: ondernemers, zakelijke en particuliere huurders, lokale en internationale bezoekers en pandeigenaren. Met ons showcaseproject maken we van Secret Village in twee jaar de duurzaamste plek van Amsterdam, waar diezelfde duurzaamheid economische waarde toevoegt aan het gebied.

PINK MEETS GREEN

De Reguliersdwarsstraat is al sinds de early fifties bekend als een veilige thuishaven voor de LHBTQI-community en als belangrijke plek voor de LGBTQI-cultuur. Secret Village is begonnen als een herinrichtingsinitiatief van de ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat (BIZ), met als doel de omgeving te verbeteren voor alle “Secret Villagers” en deze A-locatie commercieel compleet te kunnen benutten. Green City Buzz is toen opgericht om dit ook helemaal groen te doen: letterlijk, met planten en bloemen, maar ook figuurlijk, door het gebied op heel veel manieren duurzamer te maken. Daarom werkt Green City Buzz nu samen met de ondernemersvereniging om deze plek in 24 maanden tot een future-proof tolerante stadshuiskamer te maken waar mensen op elk moment van de dag in plaats van doorheen, heen gaan.

Maanden

doelen

thema's

DIT WILLEN WE BEREIKEN

#1: ENERGIEVERBRUIK VERMINDEREN EN LOKAAL GROENE STROOM OPWEKKEN
 
#2: DRINKWATERVERBRUIK VERMINDEREN
 
#3: PLASTICGEBRUIK VERMINDEREN
 
#4: VERVUILENDE VERVOERSBEWEGINGEN VERMINDEREN
 
#5: EEN SCHONE, GROENE EN FIJNE PLEK MAKEN DIE VOOR IEDEREEN VOELT ALS THUIS
 
#6: DE ECONOMISCHE WAARDE LATEN ZIEN VAN SPECTACULAIR STRATEGISCH GROEN

 

#7: SECRET VILLAGE DE SHOWCASE MAKEN VOOR winstgevende & SEXY URBAN DUURZAAMHEID

 

zo doen we dat

Om deze doelen te bereiken, werken we in twee jaar aan acht thema’s. Per thema voeren we meerdere projecten uit. Zo werken we binnen thema Afval bijvoorbeeld aan verbeterde retourlogistiek, maar ook aan recycling en upcycling. We voeren al onze activiteiten samen met de lokale ondernemers uit. Hun samenwerking met ons is vrijwillig, dus de duurzame oplossingen die we voorstellen moeten zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Commercieel rendement en laagdrempeligheid vinden we daarom erg belangrijk. In het overzicht hieronder staat per onderwerp beschreven wat we doen in Secret Village – nu en straks.

 

NU

Afval = voedsel
Zie Consumptie 

Grondstoffenpaspoort
Als we weten uit welke grondstoffen een product of gebouw bestaat, kunnen we deze effectiever recyclen. Dat is de gedachte achter het grondstoffenpaspoort. In Secret Village zijn we bezig om te zorgen dat beter herbruikbare materialen worden gebruikt bij verbouwingen, en deze ook goed worden gedocumenteerd.

 

STRAKS

Afvalscheiding en recycling
We broeden op een sustainable shared space: een hangout en kweekvijver voor duurzaamheid. En dan hebben we het niet over een geitenwollensokkenmuseum, hè. Inspiratie is het sleutelwoord. Als game changer zijn wij bezig het systeem te veranderen: door onze bottom-up samenwerking met bedrijven, maar ook hoe we de bestaande gemeenteprocessen gaandeweg verbeteren. Je kan er dus info over het project en over duurzaamheid vinden, maar ook terplekke afval recyclen, bijvoorbeeld. En je plastic bierglas terplekke zien upcyclen tot 3D-geprint straatmeubilair is, admit it, gewoon cool.

In situ-recycling
Terplekke afval recyclen bespaart een hoop verkeersbewegingen. Zo onderzoeken we of we afvalkarton in het gebied zelf kunnen verwerken tot bijvoorbeeld pizzadozen, en of we frituurvet lokaal kunnen raffineren tot biobrandstof. Deze kan ook lokaal weer worden gebruikt om panden mee te verwarmen.

 

 

NU 

Afvalscheiding en recycling
De bedrijven in het gebied kunnen hun afval nu slecht scheiden, vooral omdat daar de juiste afvalbakken niet voor zijn. Daar gaan wij binnenkort voor zorgen.

Retourlogistiek
We hebben een lokale perscontainer geïnstalleerd, en die wordt binnenkort in gebruik genomen! Dit is een machine die bedrijfs- en ander afval terplekke kan samenpersen om het gebied schoner en opgeruimder te houden, en de verkeersbewegingen voor het ophalen van afval nog verder vermindert. Ook onderzoeken we of vervoerders meerdere retourstromen kunnen bundelen.

Reverse vending machines
Na de zomer van 2017 willen we reverse vending machines in het gebied installeren, in samenwerking met onze partners. Dat zijn machines zoals de flessenautomaat voor statiegeld in de supermarkt. Recyclebaar afval erin, lokale beloning eruit. Koffie, pizza of een blowout van de Secret Village kapper, bijvoorbeeld.

 

STRAKS

Afval = voedsel
Zie Consumptie

Plasticreductie
We bespreken samen met de ondernemers de mogelijkheden om het gebruik van plastic te verminderen – zeker dat dat weg kan waaien –  en waar dat niet kan het zoveel mogelijk te vervangen door minder vervuilende materialen.

Afvalscheiding en recycling
Zie Circulariteit

In situ-recycling
Zie Circulariteit

 

 

NU

Afval = voedsel
Ja, echt! Door GFT-afval van de ondernemingen te composteren en dit te gebruiken voor stadslandbouw zetten we ons eigen Secret Village-afval om in bruikbare stoffen, zoals oesterzwammen en compost. Op het moment werken we samen met de ondernemers om het ophalen van afval en het composteren te coördineren. Ook zijn we bezig de ruimte en faciliteiten te vinden die hiervoor nodig zijn.

 

STRAKS

Afval = voedsel
Het uiteindelijke doel is om eind 2018 75% van het GFT-afval in het gebied op te halen, dat te composteren, en het voedsel dat we daarmee kunnen kweken in het gebied aan te bieden.

 

 

NU

Verminderen van gebruik
We stimuleren en helpen de ondernemers en pandeigenaren hun energieverbruik te verminderen door LED-verlichting, duurzame verwarming en koeling, energieregelaars en isolatie beschikbaar en betaal- of financierbaar te maken. Ook zijn er al meerdere ondernemers bereid hun urinoirs te vervangen door waterloze exemplaren. Die besparen in Secret Village samen 2 miljoen liter water per jaar! 

Energie opwekken
Halverwege 2017 zijn we gestart met  de voorbereidingen voor de installatie van zonnepanelen in het gebied.

 

 

 

NU

Minder vervoersbewegingen
We onderzoeken hoeveel verkeersbewegingen er momenteel zijn in het gebied, oftewel het in- en uitrijden van het gebied met een auto of truck voor leveringen. We werken er hard aan om dit aantal te verminderen, de leveringen efficiënter te laten lopen en daardoor overlast te verminderen.

Duurzame vervoersbewegingen
De vervoersbewegingen die overblijven kunnen ook een stuk duurzamer. Denk bijvoorbeeld aan transport per (bak)fiets. We zijn begonnen met vooronderzoek op dit gebied en met het opzetten van partnerships, en starten binnenkort een proef.

Deeleconomie
Sharing is caring
, toch? We doen mee aan een plan voor deelfietsen in de binnenstad. Ook staan er in het Secret Villagegebied vaak ’s avonds parkeergarages leeg. Die kunnen we gebruiken voor fietsen. We zijn nu bezig met de eerste 300 fietsparkeerplekken. Verder willen we ook het delen van andere dingen makkelijker maken, en werken we aan een lokaal leennetwerk.

STRAKS

Duurzame vervoersbewegingen
Ons doel is om eind 2018 65% van de leveringen met duurzaam vervoer te laten plaatsvinden.

Duurzame bevoorrading
We zijn hard bezig met de voorbereidingen voor het opzetten van een Micro HUB (logistiek servicepunt) en Micro DC (distributiecentrum): kleine, lokale versies van hun industriële tegenhangers. Deze helpen de afstanden voor leveranciers te verkleinen, het voor de ondernemers makkelijker te maken en bevoorrading per fiets mogelijk te maken.

 

 

NU

Meer en mooi groen
In mei 2017 hebben we het gebied in één klap spectaculair vergroend, in één stijl en heel gedetailleerd. Extra trots zijn we op de geveltuinen. Die zijn in de omgeving helemaal op elkaar afgestemd, maar toch met duidelijke afwisseling van plantensoorten en –rassen: een wereldwijde primeur!

We zijn geïnspireerd door de klassieke binnentuinen van de Gouden Bocht op de Herengracht in Amsterdam. Daar vind je veel symmetrie, bijvoorbeeld bij hagen en bakken. In Secret Village zijn de kenmerkende plantenbakken ook zoveel mogelijk in een custom stijl ontworpen, en zo, dat de beplanting goed past bij de monumentale gebouwen eromheen. Door het groen een deel van een gevel te laten volgen, bijvoorbeeld, laten we dat opvallen.

En voor een gebied waar niet alleen overdag, maar ook ’s nachts de bloemetjes buiten worden gezet, mocht de plantenkeuze best gewaagd: mooi moet, en stout mag. Duitse Pijp, Slaapkamergeluk, de Kuisheidsplant, ze staan er allemaal. Alles behalve “gemeentegroen”!

Fotograferende mensen zijn inmiddels een vast onderdeel van het straatbeeld, waar elke dag bezoekers vanaf de Bloemenmarkt Secret Village ingelokt worden. En dat was natuurlijk ook de bedoeling: met groen economische waarde toevoegen.

 

STRAKS

Groene daken en gevels
We zijn al bezig met een beginnetje om in de lente van 2018 groene daken en gevels aan te leggen. Dit doen we vooral op kantoorgebouwen, in samenwerking met pandeigenaren. Klimaatbestendig en mooi! De groene daken zijn ook een plek waar we later voedsel gaan verbouwen (zie Circulariteit).

 

 

 

Schoonmaakwedstrijd
Horecaondernemers zijn ervoor verantwoordelijk om een straal van 25 meter rondom hun bedrijf schoon te houden. Maar lang niet iedereen weet dat. Daarom hebben we in mei 2017 een schoonmaakwedstrijd voor ondernemers georganiseerd. De winnaar won een trip naar Hamburg, een van de schoonste steden van Europa!

Afvalregels
Net als de schoonmaakregels zijn de afvalregels soms ook niet helemaal duidelijk. In overleg met de gemeente hebben we deze in juli duidelijk op papier gezet om de ondernemers in Secret Village te helpen de straat schoon te houden van rondslingerend vuil en afvalzakken, en zo boetes te voorkomen.

Fietsen(wrakken)
In Amsterdam zijn er meer fietsen dan mensen. Fietsen vergaan op den duur, maar prop die maar eens in de prullenbak. Resultaat: fietsenwrakkenwirwar op straat. We gaan ermee aan de slag om deze in Secret Village weg te halen, en we zorgen er ook voor dat er voldoende parkeerplek komt voor de fietsen die het nog een tijdje doen.

 

 

In Secret Village is plek voor iedereen. Een groene, fijne tolerante stadshuiskamer waar je niet alleen doorheen, maar ook heen gaat – dat is het doel. Stay tuned voor onze projecten om de sociale cohesie te verbeteren in Secret Village.

 

Secret Village Partners

Dit werk kunnen we natuurlijk niet alleen. De (horeca)ondernemers in het gebied zijn een belangrijke partner voor ons. Maar er zijn nog veel meer Secret Villagers. Zo werken we ook samen met bewoners, pandeigenaren en zakelijk huurders, en met de vele bezoekers in de straat. Ook zou ons werk onmogelijk zijn zonder onze intensieve samenwerking met de Gemeente Amsterdam, en zonder de financiële en structurele steun van onze andere partners.