Select Page

 

Afgelopen donderdag, 1 maart, zijn we in Secret Village gestart met een lichtexperiment. De bestaande straatverlichting is aangepast met LED-kleurlampen. Naast de kleur van normale straatverlichting kan het licht nu ook groen, roze, blauw of paars!

 

Licht voor partypubliek

Secret Village is een uitgaansgebied. Dat betekent naast een hoop lol, ook een hoop troep – en soms zelfs onveilige situaties. We kijken in hoeverre licht kan helpen om de straat overdag ook nog leefbaar te houden, en ‘s nachts veiliger. Dus: wat is het effect van gekleurd licht op ons partypubliek? Wij gaan het onderzoeken 😉

De aangepaste straatverlichting maakt het in het weekend (donderdag – zondag) mogelijk om de straat met kleur te verlichten. De rest van de week geven de lantarenpalen normaal, gelig licht zoals in de rest van Amsterdam. Naast het gekleurde licht heeft de nieuwe straatverlichting een extra mogelijkheid: koud, fel licht, dat mensen na sluitingstijd stimuleert om naar huis te gaan en niet, zoals nu, hun feestje op straat voort te zetten.

Als dat nodig is, kan de politie tijdens het experiment vanuit de meldkamer de straatverlichting terugzetten naar de normale stadsverlichting, opschroeven naar koud licht óf de sfeermaker spelen met bijvoorbeeld roze licht.

 

Stad in balans

Het experiment is één van de laatste experimenten van Stad in Balans. De proef met kleur loopt 6 weken, van donderdag tot en met zondag, tot 02.00 uur in de Reguliersdwarsstraat en tot 22.00 uur in de zijstegen en -straten. Om 04.00 uur gaat het koude witte licht aan totdat de straatverlichting uitgaat. Er is een speciale klankbordgroep samengesteld waar alle stakeholders deel van uitmaken. Met enquêtes en interviews worden de resultaten vastgelegd.

We houden je heel graag met een tussentijdse update op de hoogte van de ontwikkelingen van het licht op de bezoekers en bewoners! To be continued.