Select Page

Op 22 juni spraken we op de Nederlandse ambassade in Berlijn tijdens het Embassy Lab met als thema Grüntopia: natuur in de toekomstige stad. Het congres was georganiseerd door Hybrid Space Lab: een interdisciplinaire denktank van initiatiefnemers Dr. Frans Vogelaar en Dr. Elizabeth Sikiaridi, beide hoogleraar architectuur en planologie.

 

Panel

Deelnemers waren politici, ambtenaren, academici en professionals, die allen actief zijn op het gebied van urban planning, landschaps(architectuur), vergroening en verduurzaming. Het werd een interessant congres, omdat er veel verschillende perspectieven werden belicht: van de landelijke politiek tot de lokale (stadstuin)boeren.

 

Onze bijdrage

Wij waren uitgenodigd om te spreken over stadsvergroening. Onze boodschap: groen in de stedelijke omgeving is met relatief weinig middelen in heel korte tijd aan te leggen en geeft enorme meerwaarde. Esthetisch, maar ook sociaal en economisch: omzetten in vergroende gebieden stijgen en pandwaarden ook. Ook gaan mensen zich van nature socialer gedragen in een groen gebied. Onze ervaring leert dat kennis over góéde vergroening en hoge ambitie alleen nog vaak ontbreken. We zien groen dat zonder diepe kennis is ontworpen, niet goed is onderhouden, niet kostenefficiënt is aangelegd, niet mooi is om naar te kijken of een combinatie hiervan. Green City Buzz-groen zorgt daarom voor twee dingen: waarde en wow.

 

Dit schreef Der Tagesspiegel over het evenement: http://www.hybridspacelab.net/wp-content/uploads/2018/06/TAGESSPIEGEL_GRUNTOPIA_PDF_230618.pdf