Select Page

Op 26 en 27 september stonden we in de Jaarbeurs Utrecht in ons eigen, échte, seizoensgetrouwe stukje groene stad. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte lieten we met twee geveltuinen en een border ruim 6.000 bezoekers zien dat groen in de openbare ruimte élk seizoen interessant kan zijn – en dat dat waarde oplevert. 

 

365 dagen per jaar wauw

Voor onze stand hebben we een echt stuk straat nagebouwd. Het groen was óók echt: echt plant, echt van het land én echt van het seizoen. We zagen veel (en mooi!) groen op de beurs. En toch kwam het meeste uit de kas en niet van het land. Dat staat prachtig, maar geeft een verkeerd beeld van wat er in het echt kan als het geen zomer is. Aan onze planten zat her en der een bruin blaadje, zoals dat hoort eind september. Toch was van de meeste bezoekers de reactie: wauw! Fel herfstrood, paars en blauw en toch nog veel groen – door verschillende hoogtes en texturen was in elke hoek weer wat anders te zien. En als we onze stand hadden laten staan, was die in de winter nog niet kaal: de Abelia bloeit tot oktober, de Helleborus krijgt al bloemetjes in januari en de Toscaanse jasmijn blijft het hele jaar groen – net als de varens – en dat zijn nog maar een paar voorbeelden!  

groen als fundament voor de openbare ruimte

De openbare ruimte moet uitnodigend, comfortabel, sociaal en functioneel zijn – in elk seizoen. Ons motto om dat voor elkaar te krijgen: “groen, tenzij”. Niet “groen, als”. Als we het groen de fundering van de openbare ruimte maken, zorgen we in één klap voor verbeterde esthetiek, sociale cohesie, klimaatadaptatie en weerbestendigheid. Vanuit dat perspectief ontwerpen we ons groen zo, dat het past in de omgeving (bestrating, gevels, verlichting en straatmeubilair) én het hele jaar door interessant blijft. Onze geveltuinen maken ons uniek: wij zijn de enige die deze als essentieel en herkenbaar ontwerpelement gebruiken. Ook werken we zoveel mogelijk met klimplanten: die zorgen voor veel groen, nemen heel weinig vierkante meters in en zijn extra effectief tegen het urban heat island-effect.

 

DATA

Naast het groen is ook een ander element interessant: de resultaten. Wat voor impact heeft groen op de luchtkwaliteit, de gezondheid of de voorbijganger? Dat kunnen we meten! Daarvoor werken we samen met onze datapartner UrbanVitae, en kunnen we de resultaten inzetten om nog meer groen aan te leggen.

        

Dit schreef Mariëtte van Hees, tuinspecialist, over ons: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6453198608303996928.
Platform voor de openbare ruimte Biind publiceert binnenkort ook een interview. Stay tuned!